De invloeden van kleur

Kleuren spelen een belangrijke rol in onze levens. Kleur heeft invloed op onze gemoedstoestand en emoties op een manier die maar weinig andere dingen kunnen. Het betreffende gevoel bij een kleur kan erg persoonlijk zijn. Zo kan een kleur gevoelens oproepen die iets te maken hebben met je verleden of je cultuur. Deze referentie kan per gebied en persoon verschillend zijn. Zo is in sommige westerse landen de kleur wit representatief aan puurheid en onschuld terwijl deze in oost-Europese landen de witte kleur staat als een symbool voor rouw.

SociBike bakfiets is verkrijgbaar in 66 RAL-kleuren. Door dit rijke kleuren aanbod kan SociBike invloed hebben op onze gemoedstoestand en emotie. Lees hier de basis van wat de kleuren betekenen, hoe ze gebruikt worden en de effecten die ze hebben en kies jouw kleur!

De kleur ROOD

Rood is de kleur van vuur en bloed. Hierdoor wordt de kleur geassocieerd met energie, oorlog, gevaar, kracht, vastberadenheid, maar ook met passie, verlangen en liefde. Rood heeft daarnaast een zeer hoge zichtbaarheid. Dat is de reden dat de rood kleur wordt gebruikt in stopborden, stoplichten en brandblussers. Rood wordt ook gebruikt om moed aan te geven. Daarom is rood in veel nationale vlaggen terug te vinden.

De kleur GEEL

Geel is de kleur van de zon en zonneschijn. De kleur geel wordt vaak geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. De gele kleur produceert een verwarmend effect en stimuleert onze vrolijkheid, mentale activiteiten en spierenergie. Helder geel is een echte aandachtstrekker. Dat is dan ook de reden dat in de Verenigde Staten de meeste taxi’s geel zijn. Bij overmatig gebruik kan de kleur geel een storend effect creëren. Baby’s schijnen bijvoorbeeld meer te huilen in een gele kamer.

De kleur ORANJE

Oranje is een combinatie van de kleuren rood en geel. Deze kleur heeft dan ook de energie van rood en het geluk van geel in zich. De kleur oranje wordt vaak geassocieerd met vreugde, zonneschijn en de tropen. Oranje zorgt daarnaast voor enthousiasme, geluk, creativiteit, vastberadenheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Voor het menselijke oog is oranje een zeer warme kleur. Als citruskleur is oranje geassocieerd met gezond eten en stimuleert het de eetlust.

De kleur GROEN

Groen is de kleur van de natuur. Het staat symbool voor groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Het is een rustgevende kleur voor het oog en heeft grote geneeskracht. Groen is net als rood een sterk emotionele kleur. Echter staat groen, in tegenstelling tot rood, bekent om veiligheid; het is de kleur van de vrije weg in het verkeer.

De kleur BLAUW

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. De kleur wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Blauw symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt daarnaast beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam. De blauwe kleur heeft namelijk een kalmerend effect. Blauw wordt verder veel gebruikt voor het aantonen van het mannelijke geslacht bij de geboorte van een baby.

De kleur WIT

Wit wordt vaak geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. De kleur wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin. Het is als een leeg schilderdoek dat wacht om beschildert te worden.

De kleur ZWART

Zwart wordt vaak geassocieerd met kracht, elegantie, formaliteit, dood, kwaad en mysterie. Zwart is een mysterieuze kleur die vaak een associatie heeft met angst en het onbekende. Ook geeft zwart kracht en gezag aan en wordt het beschouwd als een zeer formele, elegante en prestigieuze kleur Naast deze onderdelen wordt zwart ook gezien als het symbool van verdriet.

Proefrit aanvragen

Probeer SociBike gratis uit

Wil je de SociBike zelf een keer uittesten? Dan kan. Test ‘m uitgebreid, luister naar de ervaringen van echte gebruikers, vergelijk ‘m met andere bakfietsen en trek je eigen conclusies. We horen graag wat je er van vindt!