Ode aan alle roodharigen

Dit weekend zou eigenlijk het Redhead Days festival plaatsvinden. Helaas kan het dit jaar niet doorgaan, maar dat betekent niet dat we roodharigen niet evengoed in het zonnetje kunnen zetten. Want het zal je inmiddels bekend zijn dat we bij SociBike houden van kleur en we zijn dan ook gek op rood haar! De verschillende tinten, lang, kort, stijl en krullend: het is toch prachtig?

Het zit in je genen

Onze haarkleur wordt bepaald door de stof melanine, die ons lichaam in twee varianten produceert: eumelanine en feomelanine. De verhouding tussen deze twee varianten bepaalt of je een lichte huidskleur hebt, gevoelig bent voor de zon, hoe het zit met je aanleg voor sproeten, en dus ook de kleur van je haar. Om precies te zijn hebben mensen met rode haren weinig eumelanine en veel feomelanine. Eumelanine zorgt voor een donkere kleur, terwijl feomelanine het haar rood kleurt.

Waar komt rood haar vandaan?

Naar schatting zijn de belangrijkste genetische mutaties die (in Europa) tot een rode haarkleur leiden, tussen de 30.000 en 80.000 jaar oud. Deze mutaties zien we het meeste in landen waar een bleke huid meer voorkomt en waar minder zonlicht is. In Schotland en Ierland bijvoorbeeld, waar ongeveer 12% van de bevolking rood haar heeft. Ter vergelijking: in Nederland heeft maar 3% van de bevolking rood haar.

Redhead Days

De Roodharigendag, sinds 2012 internationaal officieel bekend als Redhead Days, is een jaarlijks evenement dat wordt gehouden in Nederland. Doel van de organisatie is mensen met rood haar massaal bijeen te laten komen. Het evenement trekt bezoekers uit de hele wereld. Jaarlijks is er een thema met aandacht voor roodhaar en roodharigen op het gebied van ontspanning, kunst en cultuur. Tot 2018 werd het evenement in de stad Breda georganiseerd, daarna werd Tilburg de plaats van samenkomst. Er komen volgens de organisatie jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers!

Houd je ook zo van rood?

Dan ga je voor actie, staat vooraan met nieuwe plannen en je bent niet bang om aan te pakken. Je voegt graag de daad bij het woord en neemt de verantwoording voor je leven. Het is belangrijk voor jou de dingen in het leven met passie te kunnen doen. Net als wij bij SociBike 🙂

SociBike bakfiets is trouwens verkrijgbaar in verschillende tinten rood. Dit is RAL 3002 karmijnrood. Weten of jouw kleur ook leverbaar is? Neem contact op!

socibike RAL 3002 karmijnrood redheaddays

Proefrit aanvragen

Probeer SociBike gratis uit

Wil je de SociBike zelf een keer uittesten? Dan kan. Test ‘m uitgebreid, luister naar de ervaringen van echte gebruikers, vergelijk ‘m met andere bakfietsen en trek je eigen conclusies. We horen graag wat je er van vindt!