Samen recyclen we accu’s

Als je al een ruime tijd rondfietst op je elektrische bakfiets en flink wat kilometers hebt gemaakt, zal je merken dat je accu het minder goed gaat doen. Gelukkig hoef je niet meteen een nieuwe bakfiets te kopen, maar kun je gewoon een nieuwe accu aanschaffen. De oude accu doe je natuurlijk niet bij grof vuil, maar lever je kosteloos in bij de fietsenwinkel of bij ons. Stichting Batterijen haalt de accu’s op en zorgt ervoor dat de accu zo goed mogelijk wordt gerecycled. Zo zorgen we er allemaal voor dat er geen schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen.

Inzamelingspunt

Bij SociBike vinden we het heel belangrijk dat oude accu’s goed terecht komen. We zijn zelfs, net als iedereen die batterijen of accu’s verkoopt, wettelijk verplicht hiervoor te zorgen (de zogenaamde innameplicht). Stichting Batterijen (STIBAT) helpt ons hierbij. Als inzamelingspunt dragen we bij aan een betere circulaire economie.

Verwijderingsbijdrage

Als je een nieuwe elektrische (bak)fiets of accu koopt, betaal je tegenwoordig een beetje verwijderingsbijdrage voor de kosten van de recycling van de accu. Je betaalt dit van te voren, omdat het minder motiverend werkt als dat bedrag gevraagd wordt als je je oude accu inlevert. Daar is over nagedacht!

Wat gebeurt er met de ingeleverde fietsaccu’s?

STIBAT haalt de ingeleverde accu’s bij ons op en brengt ze naar het sorteercentrum, waar professionals de batterijen en accu’s sorteren op chemische samenstelling. Dus lithium-ion bij lithium-ion en nikkel bij nikkel. De gesorteerde accu’s gaan naar verschillende recyclefabrieken in Europa. In een efficiënt proces van verhitting worden de metalen teruggewonnen. En daarna worden er nieuwe producten van gemaakt. Een kraan, trap of brilmontuur: mede mogelijk door de oude fietsaccu’s die wij samen inzamelen!

Proefrit aanvragen

Probeer SociBike gratis uit

Wil je de SociBike zelf een keer uittesten? Dan kan. Test ‘m uitgebreid, luister naar de ervaringen van echte gebruikers, vergelijk ‘m met andere bakfietsen en trek je eigen conclusies. We horen graag wat je er van vindt!