Vandaag eten we pannenkoeken!

Vandaag, vrijdag 19 maart 2021, is het voor de veertiende keer in Nederland ‘Nationale Pannenkoekdag’. De ‘Nationale Pannenkoekdag’ is een initiatief van Koopmans en Tefal.

Op Nationale Pannenkoekdag organiseren normaal gesproken duizenden basisschool leerlingen, met hulp van juffen, meesters, vaders en moeders, een pannenkoekfeest voor een oudereninstelling in de buurt. Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zetten ze opa’s en oma’s elk jaar in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken. Dit jaar is er een coronaveilig alternatief bedacht en bakken de oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen buiten voor de oudereninstelling of digitaal voor versieringen en een vrolijke noot zorgen.

Dat betekent dus dat je op ‘Pannenkoekdag’ geen witlof, spruitjes of zuurkool hoeft te eten, maar heerlijk kunt smullen van pannenkoeken. Pannenkoeken met kaas, appel, chocoladepasta, spek, banaan, jam, poedersuiker of… gewoon lekker alles door elkaar. Het kan niet gek genoeg en de kinderen zijn er dol op! Dus haal je (klein)zoon of -dochter snel met je SociBike bakfiets van de kinderopvang of school en maak er vanavond een echt pannenkoekenfeestje van! Ter inspiratie hebben wij hieronder 3 pannenkoekenvariaties voor je op een rijtje gezet.

 

1. Pannenkoeken in een vormpje

Vind jij het maar saai een standaard ronde pannenkoek en maak jij je pannenkoek het liefste net even anders dan de rest? Dan kun je altijd een leuk vormpje gebruiken. En niet te vergeten je kunt de pannenkoek ook nog te versieren met snoepjes, rozijntjes of fruit.

INGREDIËNTEN

 • Pannenkoekenbeslag
 • Koekvormpjes
 • Bakboter

 

RECEPT

 1. Vet de koekvormpjes van binnen in met wat boter.
 2. Smelt de boter in de koekenpan. Zet de koekvormpjes in de pan en giet voorzichtig een dun laagje beslag erin. Laat op niet te hoog vuur gaar worden.
 3. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, is het tijd om het vormpje te verwijderen en het pannenkoekje om te draaien. Het makkelijkst doe je dat even op een snijplank, met een ovenwant (het vormpje is heet) en een spateltje. Vergeet niet in de tussentijd het vuur even laag te zetten.
 4. Bak de pannenkoek nog een minuutje aan de andere zijde.

 

2. Appelkaneelpannenkoek met rozijnen

Is jouw kind ook zo dol op appeltaart? Van deze pannenkoek krijg je een heus taartgevoel.

INGREDIËNTEN – Voor 1 pannenkoek

 • Pannenkoekenbeslag
 • 1/3 appel
 • 1/2 tl kaneel
 • Rozijnen
 • Bakboter

 

RECEPT

 1. Schaaf dunne plakjes van de appel. Door te schaven in plaats van te snijden maak je zulke dunne plakjes dat je ook geen dikke laag beslag nodig hebt. Roer de kaneel door het pannenkoekenbeslag.
 2. Smelt de boter op middelhoog vuur in de koekenpan. Leg de plakjes appel in een mooi patroon neer. Laat even licht bruinen. Voeg dan het beslag toe – net genoeg om de plakjes appel rondom goed af te sluiten.
 3. Als de bovenzijde van het beslag goed droog is, draai je de pannenkoek met een grote spatel voorzichtig om. Bak nog 1 minuutje.
 4. Doe de pannenkoek op een bord en besprenkel met rozijnen.

 

3. Chocolade pannenkoek

Deze pannenkoekenvariant is gevaarlijk lekker! Ook een aanrader voor als toetje.

INGREDIËNTEN – Voor 1 pannenkoeken

 • Pannenkoekenbeslag
 • Een halve el cacaopoeder
 • 15 g gehakte pure chocolade
 • Een lekkere topping, bijvoorbeeld banaan of aardbeien
 • Bakboter

 

RECEPT

 1. Roer het cacaopoeder door het beslag.
 2. Smelt een klontje boter in de koekenpan. Doe het beslag in de pan. Zet het vuur iets lager dan normaal: deze pannenkoek bak je namelijk maar aan 1 kant, dus hij mag iets langer erin.
 3. Wanneer de bovenzijde van de pannenkoek droog is, besprenkel je hem met de gehakte chocolade. Laat met een deksel erop nog even nagaren. Snijd intussen de banaan of aardbei voor de pannenkoek in plakjes.
 4. Laat de pannenkoek op een bord glijden. Leg de plakjes banaan of aardbei erop en vouw losjes dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker.

Proefrit aanvragen

Probeer SociBike gratis uit

Wil je de SociBike zelf een keer uittesten? Dan kan. Test ‘m uitgebreid, luister naar de ervaringen van echte gebruikers, vergelijk ‘m met andere bakfietsen en trek je eigen conclusies. We horen graag wat je er van vindt!